DEZE WEBSITE IS EEN PUBLICATIE VAN STICHTING DE TRADITIE

menu UK NL

Stichting De Traditie  -

 Cultureel ErfgoedDisclaimer & Copyright notice     Home    Bestuur Doelstellingen       Collectie       MUSEUM-EXPO      SDT Publicaties     Woordenlijst     Funding  

Collateral Damage 1944naar Chronologisch Overzicht  > > > >
GEALLIEERDE BOMBARDEMENTEN EN BRAND

lege granaathuls    

Zowel Sven Dijkgraaf als Arie Peters werden geboren in 1908. Hun nalatenschap vertoont dientengevolge treffende overeenkomsten. Niet alleen verkregen zij beiden in 1936 een betaalde betrekking, ook ondergingen zij de gevolgen van de tweede wereldoorlog, waaronder de neveneffecten van de bombardementen van de geallieerde mogendheden. Het bommenfront dat tijdens het geallieerde slotoffensief oprukte van West naar Oost vernietigde op 22 februari 1944 de binnenstad van Nijmegen. Dr. S.J. de Groot attendeerde Stichting De Traditie op het feit dat Sven Dijkgraaf moest vaststellen dat zijn manuscript over de sonar van vleermuizen verbrand was. Het Zeitschrift fŁr vergleichende Physiologie, waarin zijn manuscript gepubliceerd zou moeten worden, kwam niet meer uit (juni 1944-augustus 1948). Engelbert Johan Walhof, zwager van Arie Peters en als dwangarbeider verblijvend in een kamp in Duitsland, stelde op 13 augustus 1944 vast dat zijn postpakketje met noodzakelijke etenswaren weliswaar was aangekomen maar onmiddellijk was 'gecremeerd'. Een prettige bijkomstigheid was dat zijn thuisreis kon beginnen.

  • Afbeelding links: huls van een 25 pdr, achtergebleven na beŽindiging van de vijandelijkheden in Nijmegen, en jarenlang als asbak gebruikt door Arie Peters.
  • 20200113