DEZE WEBSITE IS EEN PUBLICATIE VAN STICHTING DE TRADITIE

menu UK NL

Stichting De Traditie  -

 Cultureel ErfgoedDisclaimer & Copyright notice     Home    Bestuur Doelstellingen       Collectie       MUSEUM-EXPO      SDT Publicaties     Woordenlijst     Funding  


Thuis - Handwerk

Collateral Damage 1944 - Brandenburg (D)
naar Chronologisch Overzicht  > > > > BOMMEN EN BRAND, MAAR DE POST KOMT NETJES AAN

Brandenburg


Brandenburg 1944

Niet iedereen kon thuis zijn om aldaar handwerk verrichten. Engelbert Johan Walhof (1907-1989) bijvoorbeeld, werd gedwongen zijn gezin te verlaten om in Duitsland dwangarbeid te verrichten. De  eerste briefkaart naar zijn zuster Cornelia - echtgenote van Arie Peters - dateert van 31 mei 1942; de laatste van 13 augustus 1944. De toon van de briefkaarten is neutraal; niet verwonderlijk gezien de censuur. De onderwerpen hebben meestal betrekking op voedsel. Nuttig is het om te lezen dat bij voorkeur oud brood opgestuurd dient te worden; vers brood beschimmelt immers onderweg. De terugkeer naar zijn gezin wordt mogelijk gemaakt door de bombardementen van de geallieerden. In de laatste briefkaart van 13 augustus 1944 beschrijft hij, nog steeds neutraal van toon, dat hij het bombardement overleefd heeft, maar niet meer over kleding beschikt of voedsel. Het laatste postpakketje van zijn zuster is weliswaar aangekomen, maar 'gecremeerd'. Engelbert Johan Walhof is weer levend thuis gekomen; enigszins getraumatiseerd, dat wel, ondanks de neutrale toon van zijn briefkaarten.

  • Afbeeldingen links: boven, een kopie van de adreszijde van de laatste briefkaart uit brandend Duitsland; onder, een korte beschrijving van het bombardement met als laatste regel "je pakje is ontvangen doch gecremeerd". Het merkwaardige is dat ondanks alle verwoestingen de posterijen blijven functioneren. Afbeeldingen onder voorbehoud beschikbaar gesteld door de erven Cornelia Walhof.
  • 20200115